Rozepíšu se tentokrát o lehce intimním tématu... o antikoncepci... 

Už od raného dospívání jsem proti hormonální antikoncepci, protože jsem ze svého okolí měla několik případů vážných nežádoucích účinků a přišlo mi zbytečné si ničit tělo, když existují jiné, nikoliv tak nebezpečné způsoby ochrany.

Mně samotné nabídli kvůli nepravidelné menstruaci již ve 12 letech hormonální antikoncepci (na dětské gynekologii v Motole), že by se to srovnalo a ještě bych si vyléčila akné. Ještě že tenkrát měla moje mamka dostatek rozumu a s takovou neléčbou nesouhlasila. Je dobré se později v šoku dozvědět, že HA menstruaci nesrovnává, protože během užívání HA žádná menstruace neprobíhá. Krvácení při pauze není menstruační krvácení. A čím déle se HA bere, tím více si tělo odvyká vyrábět si vlastní hormony. Po vysazení často logicky nastupuje neplodnost či problémy s udržením těhotenství a Centra asistované reprodukce rostou jak houby po dešti. Ne, děkuji, nechci být součástí stáda...

Když tedy nechci bezmyšlenkovitě polykat HA, jak tedy řešit antikoncepci, když už je to potřeba?

Rozhodli jsme se nejprve pro tzv. bariérové způsoby, a to kondomy a Pharmatex. Nevyhovují nám. Co je s nimi špatně, o tom napíšu třeba jindy. Mezitím, co jsme je používali, jsme nacházeli i různé jiné způsoby. V Pearl indexu (tabulka spolehlivosti) se uváděly i různé metody kalendářní, které jsou založeny na odhadu. Netušila jsem, že vývoj metod přirozené antikopce šel natolik dopředu, a bohužel se o nich skoro nemluví.

Je to tedy už docela dlouho, co jsem na přirozenou antikoncepci narazila, ale měla jsem právě ty předsudky, že je to nespolehlivé, náročné na čas a znalosti, apod. Časem jsem objevila speciální počítače pro přirozenou antikoncepci (Ladycomp, Pearly, Cyclotest II, apod.), které jsou však k zakoupení v řádu tisíců korun, vyžadují výměnu baterek v servisu, apod., takže ty jsem též zavrhla. 

Zdravotní problémy mě dohnaly ke změně lékaře a nová gynekoložka vyžadovala začít aplikovat Symptotermální metodu PPR (přirozeného plánování rodičovství) jako hlavně diagnostickou a případně též antikoncepční metodu. Jsem nadšená, že se hodí pro každého, včetně mě, když mám nepravidelné cykly a v noci mě budí malá dcerka. Dostala jsem od paní doktorky výukové materiály a opravdu to složitě jen vypadá, ale není to tak hrozné, metodiku jsem si osvojila během krátké doby a během zácviku nebo kdykoliv není problém poslat ke kontrole a zhodnocení tabulky pro jistotu.

Symptotermální metoda Sensiplan spočívá v měření bazální teploty (ihned po probuzení na stejném místě a stejným způsobem) a sledování hlenu děložního hrdla, na základě čehož se stanoví přesně plodné a neplodné období. Není potřeba sledovat během menstruace, stačí začít měřit a sledovat po 5. dni cyklu (je to individuální dle délky cyku) do 3-4. dne po prvním vzestupu bazální teploty, kdy začne neplodné období a trvá až do další menstruace. Studiemi v Německu bylo laboratorně i ultrazvukově ověřeno, že hlenový příznak i graf teploty plně odpovídá fázím cyklu. Pearl Index je na srovnatelné úrovni s hormonální antikoncepcí.

Výhodou je, že metoda je naprosto nenáročná na prostředky a dostupnost, ženě stačí mít bazální teploměr (popřípadě ještě jeden náhradní) a záznamové tabulky. Bazální teploměr je k dostání buď digitální, u kterého je výhoda pozdějšího vyvolání poslední naměřené hodnoty z paměti, a klasický lékařský, který nepotřebuje žádné baterky a má tedy prakticky neomezenou životnost.

Klasický lékařský bazální teploměr vypadá takto: http://cenap.cz/o-teplomery.php#4706 
Obrázek teploměru v přiblížení: http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/3d3/3d3deafe03158baf736585d1aec3dc2d.jpg

My máme tento digitální a zatím jsme spokojení: http://www.otehotnet.cz/bazalni-teplomer/88-bazalni-teplomer-8588004160132.html 

Co se týče výukových materiálů, tak z vlastní zkušenosti mohu doporučit materiály z CENAP, které jsou velmi názorné, srozumitelné a přitom stručné. Dají se sehnat zde: http://cenap.cz/ppr-publikace.php Jak můžete vidět, STM opravdu vyžaduje jen minimální investici. Tabulky, učebnice a teploměr, konec, žádné tisíce za minipočítače.

Metodě STM se u nás též věnuje česká pobočka Ligy pár páru (LPP), která má několik učitelských párů a má vlastní materiály. Našla jsem volně na internetu jejich ofocenou příručku a upravila ji s manželem do pdf. Příručka je hodně komplexní, podrobná, zahrnuje i období kojení a řešení neplodnosti, a spíš mi vyhovuje na prohloubení  a procvičení znalostí, ale na základní informace mi přijde lepší a přehlednější ta z CENAPu. 

V době, kdy je plodné období, je potřeba využít nějaký jiný způsob antikoncepce nebo nesexovat. My jsme se po prvním cyklu s manželem dohodli, že to zkusíme vydržet do začátku dalšího neplodného období. Překvapilo nás, jak to pro nás bylo poté úžasné, pocitově jsou to takové nové líbánky, na které se těšíme :-) V tom plodném období jsme k sobě byli citlivější než jindy, mazlení i doteky mají jiný rozměr, hlubší, nesexuální. Rozměr podobný době, kdy jsme spolu ještě sexuálně nežili. Vnímáme to jako příjemné spestření, něco proti lehce se vkrádajícímu stereotypu. Sex přeci není o frekvenci či délce, ale o prožitku. A ten nám STM pomohla zlepšit, aniž bychom s tím nějak počítali.

STM aneb přirozené plánování rodičovství je navíc v souladu s řádem Stvořitele, zcela odpovídá požadavku, aby si manželé mohli regulovat porodnost a zároveň neoddělovali od sexu aspekt plodnosti. Je uznávaná všemi křesťanskými církvemi, narozdíl od jiných metod.

Pokud se rozmýšlíte, jestli STM zkusit nebo ne, nebojte se do toho jít. Pořád si můžete alespoň pro začátek na plodné období zvolit nějaký jiný způsob ochrany. Manžel zalitoval, že jsme STM nezačali dělat už dávno, protože je přeci tak zbytečné a nelogické používat nějakou ochranu v neplodném období...